Bra att minska på det röda köttet


(bild lånad från sveriges radios hemsida)Nu har det kommit ännu en studie angående att det inte är bra att äta rött kött och en stor studie denna gång. 

Vad menas då med rött kött? Indelningen i rött och vitt kött kommer från amerikansk terminologi. Rött avser då nöt, gris, får, rådjur, älg osv. Kyckling, kalkon och annan fågel betraktas som vitt kött (med undantag för struts som betraktas som rött kött). Fisk räknas aldrig som rött kött.

Om köttet betraktas som rött har alltså inte någonting att göra med om det är tillagat eller ej, utan bara om vilket djur köttet kommer från.

Källa: Lantbruksuniversitetets webbsajt LivsmedelssverigeForskare vid universitetet Harvard har tittat på provresultat på 121.000 män och kvinnor, uppföljningstiden på studien var 28 år. Studien visade att allt rött kött leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Bearbetat kött var farligast tex korv pasterjer osv men också obearbetat kött visade sig vara farligt. Bearbetat kött innehåller mättat fett, natrium, nitriter och cancerframkallande ämnen kopplade till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. På 18 år har vårt köttätande ökat med tio kilo om året. Då ingår inte kycklingkött, vilket är ofarligt att äta. Varken fisk eller fågel ger ökad risk för sjukdomarna enlligt studien. Nu överväger Livsmedelsverket att införa råd för hur mycket kött man bör äta.

Läs mer här: 

Rött kött ökar risken för dödliga sjukdomar

Archives of Internal MedicineNitriter benämns som E249-252 Undvik dessa, finns i charkprodukter, ost osv titta på innehållsförteckningen när du handlar.
Visdom
Visdom